top of page

Bjerg gear til Alpe d'Huez og andre lange bjerge.

Opdateret: 10. mar.

Skal du ud og cykle i bjerge og er bange for om du nu har lavt nok gear på til udfordringen du skal igennem. Det kan være du skal køre La Marmotte eller på en Bike Camp i bjergene. Måske skal du en tur gennem Pyrenæerne hvor bjergene kan være temmelig stejle og du er bange for om du har det rigtige gear på.


10 / 36 krans - 13 speed Rotor
10 / 36 krans - 13 speed Rotor - KMC chain

Hvad er et bjerg gear ??

Ja det kommer jo meget an på hvem man er, for hedder man Jonas Vingegaard er et bjerg gear helt sikkert ikke det samme som for motionisten der cykler 3-5000 km om året. Så det simple svar er faktisk rigtigt svært da det kommer helt an på hvor god form man er i, watt/kg og hvor god udholdenhed man har, hvor mange km man har i træningsbogen osv. Langt de fleste racercykler har 2 klinger foran (kranksæt) - en lille og en stor. Bagpå er der typisk 11 eller 12 krans (altså 11 eller 12 tandhjul). Cyklen på billedet er med single speed hvilket betyder at der kun er en klinge (1 tandhjul foran). Sådan et setup egner sig ikke til bjerge med mindre man er eliterytter eller professionel cykelrytter.


Compact kranksæt er lavet til bjergkørsel

Kranksæt er de 2 forreste klinger inklusiv aksel og pedalarme og her er det en god ide at have det der hedder en Compact kranksæt på da compact betyder mindre klinger og her er det den lille klinge der er afgørende for om det er nemt at køre op ad eksempelvis Alpe d'Huez.


Den mest udbredte kombination for et compact kranksæt er 50/34t, altså færre tænder på begge klinger sammenlignet med et standard kranksæt som typisk hedder 53/39t. De færre tænder gør det muligt at køre op ad bakke med en højere kadence ved samme fart end med et standard kranksæt, og derved føles det lettere at køre op ad.


Et Standard kranksæt har to klinger, og oftest er der 52t eller 53t tænder på den store klinge og 39 tænder på den mindste klinge. Derfor fx. betegnelsen “53/39t”.


Eneste problem med et compact kranksæt er at den store klinge kun har 50 tænder og det kan være et problem hvis man gerne vil køre hurtigt når det går ned ad, men her kan man simpelthen ikke få benene hurtigt nok rundt og spinner gearet ud.


Compact kranksættet på billedet er med kun 48/35t




Det lave lette bjerg gear

Det lette bjerg gear får man ved at have så lille en klinge foran som muligt og så stor som muligt bag på. Hvis man nu forestiller sig at man har 34t som det mindste foran og 11-34t krans bagpå kan man køre med en 1 til 1 udveksling, 34/34t, som betyder at man køre en hjulomdrejning med en pedalomdrejning hvis man køre med kæden i 34t for og 34 bag på samme tid.


Med dette gear vil vi køre godt 2m pr. pedalomdrejning (kommer lidt an på dæk størrelse) som så giver en fart på ca 10 km/t ved en kadence på 80 med et 27 tommer hjul. Kører du med 70 i kadencer er det ca 9 km/t.


⛰️ Alpe d'Huez er et bjerg de fleste kan forholde sig til ⛰️

Så derfor tager vi udgangspunkt i Alpe d'Huez som er 13,9 km langt


Hvis vi cykler med 80 i kadence op ad Alpe d'Huez i gear 34/34 vil det tage ca. 1 time 24 minutter at køre op og det er så her man skal spørge sig selv om det vil være realistisk at køre op med den fart? Hvis, ja så er gearet fint.



Videoen er fra La Marmotte 2022 hvor Fie Østerby vinder i tiden 6t 34m og køre med gear 52/36t for og 11/28t bag. Bekim som har lavet filmen køre single speed med 52t for og 11/36 bag. Dette skriver jeg for at understrege at bjerg gear er et vidt begreb og kommer an på hvilken form man er i, men med panik gear som er 1 til 1 udveksling burde alle komme op ad næsten den stejleste stigning i Alperne eller Pyrenæerne.


Panik gear

Panik gear er for mig et nyt udtryk og noget mange motionscykelryttere bruger. Det er et gear man har som er ekstra lavt hvis man går kold eller stigningerne simpelthen bliver for stejle. Stigninger bliver ofte først rigtig stejle når man går kold 😉


Panik gearet vil for de fleste motionister være 34t eller 36t på den foreste klinge og 34t eller 36t på den bagerste klinge som giver en 1 til 1 udveksling eller mindre ved 34t for og 36t bag.


Din bagskifter som begrænsning

De fleste nye bagskifter kan godt klar at skifte op på et 34 eller 36 tandhjul men det er ikke alle der kan. Men med en 36t er begrænsningen nok nået for de fleste racercykler. Inden du bestiller en ny krans med 34t eller 36t så tjek om din bagskifter er lavet til det. Vær også opmærksom på at du nok skal have en længere kæde på.



Sammenfatning

Du fik nok ikke helt det svar du søgte men det omtalte gear på 34t foran og 34t bagved er nok det man kalder "panik gear" da man med standardudstyr ikke kan få meget lavere. Man kan godt gå op i en 36t bag og 34t foran som er en anelse lavere.


Kan du ikke klare bjergene i det gear skal der simpelthen trænes noget mere 😉


  • Så en 34t eller 36t klinge som den lille foran på Kranksættet.

  • Og en krans der har 30, 32, 34 eller 36t som det største tandhjul (36t giver det laveste gear)

  • Vær opmærksom på om din bagskifter kan klare en 11-36 krans, ikke alle kan klare 36t.

En forsigtig anbefaling ud fra din FTP watt/kg (din bedste 20 min test)

+4 w/kg - 53/39t kranksæt og 11/30 eller 11/32 krans

3-4 w/kg - 52/36t kranksæt og 11/32 krans

2-3 w/kg - 50/34t Kranksæt og 11/34 krans

1-2 w/kg - 50/34t kranksæt og 11/36 krans


Ovenstående er ingen garanti for at du har det rigtige gear men giver dig en ide om hvad du skal kigge efter.



Book dit næste cykel eventyr hos Bike Camp Spain

Se program her: Kommende camps

Bjerget på billedet ligger i Girona området og er 18 km langt⛰️🤩



1.629 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page